Candidatura d'Unitat Popular

Sant Pere de Riudebitlles

Crit d'alerta a l'esquerra independentista

Davant l'aprovació d'uns pressupostos autonòmics i antisocials; Crit d'alerta a l'esquerra independentista

Som moltes i molts dins la CUP i en els espais que han donat suport a la CUP-CC que estem preocupades per la decisió de l'organització de validar l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Pensem que aquesta decisió pot suposar un canvi de rumb en l'estratègia d’Unitat Popular perquè pot representar, a la pràctica, la subordinació de la lluita per la transformació social en clau socialista i feminista a la lluita per l’alliberament nacional. Considerem que aquest canvi d’estratègia no ha estat fruit d’un debat profund, sinó el resultat de decisions tàctiques esperonades per la voràgine de la lluita institucional i pels focus i la pressió mediàtica partidista.

Tots i totes les companyes de la CUP-CC compartim el mateix objectiu, però algunes temem que aprovar aquests pressupostos neoliberals pugui ser un punt de no retorn per al nostre projecte polític, ja que constata que la nostra agenda política ha quedat supeditada, en aquest moment concret, a la de l'independentisme transversal. Pensem que acceptar el xantatge de pressupostos a canvi d’un referèndum sense garanties (un referèndum que en cap cas era una concessió a la nostra formació sinó un compromís del Govern amb la població) ens ha portat a renunciar no només a punts centrals del nostre programa sinó fins i tot de la nostra raó de ser com a organització. Admetem que per molts es tracta d'una renúncia tàctica; però no deixa de ser una renúncia al capdavall, que pot tenir costos molt importants.

Malauradament, diversos sectors de la CUP entenem aquesta aprovació com un greu pas enrere en l’autodefensa popular, i ens preocupa pel qüestionament de moltes de les lluites actives a les quals estem arrelats i que entenem que són la base per transformar d'arrel el sistema polític i econòmic. Entenem que no podem continuar treballant en aquestes lluites de la mateixa manera que ho hem fet fins ara si no redrecem les prioritats estratègiques i polítiques de la CUP-CC. Pensem que no és sostenible la dissociació entre pràctica i discurs polític que suposa aprovar aquests pressupostos alhora que els critiquem en el nostre discurs públic; els fets pesen molt més que les paraules.

La decisió presa a través del Consell Polític-Grup d'Acció Parlamentària de la CUP-CC ha comportat diverses reaccions entre les persones que rebutgem aprovar els pressupostos. Cadascuna, a partir de la seva realitat local, ha decidit actuar d'una manera o altra per tal de fer palès el seu desacord amb la decisió presa i per desvincular-se de les conseqüències negatives que pensem que tindran en les classes populars els pressupostos validats per la CUP-CC. Igualment, per nosaltres és important preservar espais de la unitat popular fora del xantatge amb el que Junts pel Sí ha sotmès l'organització en aquesta qüestió clau, deixant-la molt debilitada com a element autònom per garantir tant el referèndum unilateral per la independència com les possibilitats de victòria del 'Sí', en el cas que el referèndum finalment es pugui celebrar.

Valorem que vincular les polítiques econòmiques neoliberals al dret a l’autodeterminació és una aposta perdedora perquè impedeix ampliar la base social independentista entre les classes populars, una part significativa de les quals només es comprometrà amb el projecte de República Catalana si el veu com una manera de millorar les nostres condicions materials de vida. Com la resta de companys i companyes de la CUP-CC, reiterem el nostre compromís amb la lluita per exercir el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans, amb la celebració d’un referèndum unilateral d’Independència a Catalunya i, per això mateix, considerem que tenim el deure de combatre aquests pressupostos.

Reconeixem la voluntat majoritària de la CUP-CC d'aprovar els pressupostos. Som conscients que no ha estat una tasca senzilla, que fins i tot s'ha reduït a una mera decisió tàctica desvinculada de les profundes implicacions que pot tenir. És per això que emplacem totes les companyes i companys a comprometre'ns a habilitar un espai que permeti afrontar amb serenitat l'imprescindible debat estratègic sobre la idoneïtat, actualitat i viabilitat del projecte d’Unitat Popular fonamentat en el municipalisme i les lluites que ens ha dut fins on som avui en dia.

Davant de tot plegat, i preocupades per les conseqüències que pot tenir la decisió de la CUP-CC d'aprovar els pressupostos de Junts pel Sí del 2017 per a la Generalitat de Catalunya, les persones sotasignants ens comprometem al següent:

  • A treballar per una recuperació dels plantejaments de la CUP-CC d'acord amb els acords presos a l'Assemblea Nacional d'Esparreguera del passat mes de maig, on l'organització es va comprometre a no entrar "en cap dinàmica que suposi avalar uns pressupostos que no es plantegin la desobediència clara i frontal en relació a les imposicions de l'Estat espanyol, dels mercats financers i que no es plantegin la reversió de les privatitzacions i les retallades dels darrers anys". És per això que els propers mesos treballarem per redreçar el rumb perdut amb l'objectiu que la CUP continuï sent una eina de lluita en defensa dels interessos de les classes populars i, d'aquesta manera, puguem mantenir el nostre compromís amb l'organització.

  • A combatre les conseqüències negatives per les classes populars d'aquests pressupostos des de cada un dels llocs on lluitem.

  • A continuar impulsant el municipalisme combatiu i popular arreu del país.

  • A contribuir de manera activa a la celebració del referèndum unilateral d'independència i a exercir la desobediència per tal de fer-lo possible si l'Estat espanyol el vol impedir.

Consulteu el manifest i totes les persones que el signen a:

http://www.critdalerta.org/